torstai 26. toukokuuta 2016

Nokkonen ja sen käyttö

Nokkonen on pitkään käytetty villiyrtti, jonka ravintoarvo on erittäin korkea. Mikään kasvi Suomessa ei sisällä yhtä paljon mineraalisuoloja kuin nokkonen. Nokkonen sisältää erittäin paljon piitä, rautaa ja C-vitamiinia, vihreissä osissa on korkea klorofyllipitoisuus. Kasvi sisältää myös tärkeitä A-, B-, E- ja K-vitamiineja. Nokkosta voi käyttää tuoreena pinaatin tapaan, mutta minä tykkään kuivata, ja käyttää sitä pitkin talvea.

Ensimmäiseksi kun nokkoset on kerätty, ne huuhdellaan hyvin kylmällä vedellä. Sitten ne ryöpätään; kattilaan vettä, kun vesi kiehuu, nokkoset sinne ja kiehautetaan, ei keitetä!


Seuraavaksi nokkoset asetellaan uunipellille niin, etteivät lehdet ole päällekkäin, jotta kaikki kuivuvat hyvin. Hyvällä kuivumisella estetään homehtuminen.


Ei sitten muuta kuin nokkoset uuniin. Kiertoilmalla kuivatessa uuniin voi laittaa kaksi peltiä samaan aikaan. Uuni lämmitetään hieman alle 100°, kuivumisaika on uunista riippuen noin tunti.

Kun nokkoset ovat kuivia, laitetaan ne ilmatiiviiseen purkkiin. Joku on joskus sanonut että pitäisi säilyttää pimeässä, itse olen toiminut toisin ja säilyttänyt purkissa pöydällä. Tärkeintä on etteivät kuivat nokkoset saa imettyä kosteutta.




Ei siinä sitten muuta kuin keräämään ja kuivaamaan! Nokkosta voi käyttää mihin vain; keitot, kastikkeet, salaatit, munakas, sämpylät, letut... Vain mielikuvitus on rajana! Herkullisia hetkiä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti